2010. december 20., hétfő

December, 3. hét


Ebben az évben is a Luca napi néphagyományokat elevenítettük fel 13.-án hétfőn. Napok óta készültünk erre az eseményre. Már tavaly is nagyon tetszett nekik ez a játék. Próbáltuk eljátszani és elmondani ennek a napnak a jelentőségét, milyen szokások maradtak fenn, és ebből adtunk egy kis ízelítőt. Pl.: a fiúk kotyolni indulnak, a lányok nem dolgozhatnak. Mi történik, ha a lucázókat nem engedik be vagy beengedik a házakba? Miért főznek a lányok gombócot, miért faragnak a fiúk Luca széket? És egyáltalán mi köze a Luca napnak a boszorkányokhoz?
Legvégül minden csoport kapott egy-egy ágat, mert a hagyomány szerint, ha vízbe teszik és karácsonyig kizöldül a lányok hamarosan férjhez mennek.


Kedden kidíszítettük a mézeskalácsokat ...


... majd a zeneiskolások adtak hangversenyt az óvodásainknak. Nagyon-nagy köszönet ezért a színvonalas előadásért a zenetanároknak: Hacheleva Ludmillának és Solymosi Sebestyén-nek valamint a kis növendékeiknek.




Szerdán délelőtt a katolikus templomba látogattunk el, ahol a pap bácsi rövid történetet mesélt a kis Jézus születéséről és karácsonyi dalokat hallgattunk orgonaszó mellett.


Csütörtökön délelőtt rendet raktunk a csoportszobában. Kiválogattuk az összekeveredett játékokat, letörölgettük a polcokat, felöltöztettük és megfésültük a babákat.


Pénteken délelőtt megérkezett a csoportba a "Jézuska". Reggel feldíszítettük a fenyőfánkat, átrendeztük a csoportszobát ünnepi "díszbe". Körbeültettük a babákat a Karácsonyfához és tízórai után megkapták az ajándékokat.


Minden játéknak nagyon örültek, sőt volt aki azt mondta otthonra is ilyeneket szeretne.


A szülők az ünnepi hangulat fokozásához dobozos süteményekkel és üdítővel kedveskedtek. Köszönet érte mindenkinek! Nagyon jó és boldog hangulatban telt a délelőttünk.


Mentovics Éva: Karácsonyi jókívánság

Szent karácsony beköszöntött,
pompázatos ruhát öltött.
Oly szaporán, mint a zápor,
ezer csillag hull a fáról.

Örömkönnyek hullnak egyre,
s pottyannak a kis kezekre.
Fenyőfánkat körbeálljuk,
és egymásnak azt kívánjuk:

E szép este minden fénye
adjon erőt az új évre.
Minden napja legyen ünnep,
melengesse kis szívünket.


Gryllus Vilmos: Karácsonyi dal
Vas megyei népi szöveg, gyűjtötte: Devecsery László

Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok!
Zörgessetek máma este minden kicsiny ablakot.
Palotába és kunyhóba nagy örömet vigyetek:
Boldogságos ünnepet!


Pillanatképek:







0 megjegyzés: