2011. január 17., hétfő

Január, 1 - 2. hét

Újévi köszöntővel és az ünnepi élmények elmesélésével kezdtük a Januárt.

Ez újév reggelén
minden jót kívánok,
ahová nézel,
nyíljanak virágok.
Még a hó felett is
virág nyiladozzon,
dalos madár zengjen
minden rózsabokron.
Minden kép, minden jó
legyen mindig bőven,
szálljon áldás rátok
ebben az új évben.

Miután ismét megszoktuk az óvodai szabályokat, egymás társaságát, elkezdtünk kísérletezni.
Könyvekben, képeken vizet kerestünk, és beszélgettünk arról, mit is jelent az élővilágnak a víz, ...


... az emberek milyen kapcsolatuk van vele. A beszélgetés során szép lassan rátértünk a víz fontosságára és a vízszennyezésre.
A legjobban ezt úgy tudtuk érzékeltetni, hogy a csapból tiszta ivóvizet eresztettünk egy edénybe, ...


... víz mintát vettünk belőle, a tenyerünket befestettük, majd a festéket letöröltük papírtörlővel. Alaposan szemügyre vettük milyen szennyezett lett a törlő, majd a tiszta vízben lemostuk a maradék festéket a tenyerünkről.


Ismét mintát vettünk a vízből és összehasonlítottuk.


Beszélgettünk arról is, hogy miért kell vigyáznunk a vízre, hogyan védhetjük meg a szennyeződéstől és hogyan takarékoskodhatunk, hogy ivóvízkészletünk ne fogyjon el idő előtt. A legfontosabb amit az óvodában tehetünk, hogy az ebédnél el nem fogyasztott vizet összegyűjtjük és ezzel öntözzük a virágokat. A vizet a mosdóban nem folyatjuk feleslegesen.






Megpróbáltuk elképzelni, hogy milyen lehet a víz alatti világ. Az otthonról behozott könyvekben találtunk is képeket, melyeket alaposan szemügyre vettük. Miután megnézegettük, le is festettük.


A nagyobbaknak nagyon jól sikerült ez a nehéz feladat. A kisebbek mivel mindenáron részt akartak venni a festésben, az volt a feladatuk, hogy esőcseppeket fessenek az ujjukkal.


A vízzel játszottunk és méricskéltük is. A különböző méretű üvegekbe színes vizet öntögettünk, közben megfigyeltük melyikre mennyi víz fér, melyikben van több, kevesebb? A feladatokat méréssel ellenőriztük.


Le is fagyasztottunk különböző mennyiségű vizet, megnéztük a víz formaváltozását fagyasztáskor és kiolvadáskor is.


A legérdekesebb feladat a vízihangszer készítése volt. Az egyforma nagyságú üvegpoharakba különböző mennyiségű vizet tettünk, és meghallgattuk a hangszerünk hangját. Rögtönzött zenekart alakítottunk és "zenei kíséret" mellett elénekeltük a Kiskacsa fürdik című dalt.


Nagyon sok alma összegyűlt a héten. Gondoltunk egyet és almás pitét sütöttünk.

0 megjegyzés: