2011. október 28., péntek

Október Tűz modul

Megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról. Szerettünk volna kimenni a Gerje- patakhoz és ott távcsővel, nagyítóval megnézni az állatokat, de a sok "beszoktatós" kicsi miatt nem mertük bevállalni. A csoportszobában állatokat színeztünk, kivágtuk őket és egy nagy csomagolópapíron elhelyeztünk minden állatot aszerint, hogy melyik hol él.





Kint az udvaron aztán nagyítóval pásztáztuk a földet, hogy ott is megszemléljük a bogarakat. Minden kisgyerek kapott egy kitűzőt, hogy otthon is emlékezzen erre a napra.


Folytattuk az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos témát . Az almát, körtét ügyesen felszeletelték a gyerekek, majd fűzért készítettek belőle és kitettük a levegőre aszalódni. Természetesen munka közben nem maradhatott el a kóstolás sem. A szilvát tepsibe tettük és a sütőben aszaltuk, majd miután megbeszéltük a változást, a gyerekek jóízűen elfogyasztották a sült szilvát.








Matematikánál is az almát használtuk fel. Megszagolgattuk, tapogattuk, beszéltünk a tulajdonságairól, majd  a rész-egész viszonyát vizsgálgattuk.



Festettünk is. A kicsik ujj festéssel gyümölcsfát készítettek, a nagyok őszi gyümölcsös kosarat.







 A védőnéni ellátogatott hozzánk és beszélgetett a gyerekekkel a tisztálkodásról.


Ebben a hónapban sor került a lovagolásra . Megnéztük az istállót,  megsimogattuk a lovat, lovagoltunk, állatokat néztünk, etettünk, majd lovas kocsiztunk.




Beszélgettünk az őszi időjárásról, gesztenyéből és falevelekből fűzért készítettünk, amivel aztán dekoráltuk a csoportszobát. Préselt falevéllel lenyomatokat készítettünk, majd ezeket körbevágva őszi fát hoztunk létre. A préselt leveleket is díszítésre  használtuk. Minden munkafolyamatnál megszámoltuk a gesztenyéket, vagy faleveleket, majd összehasonlítottuk, hogy melyik kisebb-nagyobb, több-kevesebb.













Sok gesztenyénk volt, így süniket valamint embereket is készítettünk. Egy tálcán mesterséges rétet hoztunk össze, ahová elhelyeztük őket és verset mondtunk nekik.



Belemerültünk a család témakörbe. Választottunk apukákat, anyukákat, gyerekeket, (a szerepeket cserélgettük) majd a babaszobában eljátszottunk egy családi napot. Az apukák dolgozni mentek az autóval, az anyukák a konyhában foglalatoskodtak, a gyerekek pedig játszottak.



 Este aztán bevállaltam a nagymama szerepet és mesét mondtam  az unokáimnak, majd összebújva éreztük egymás testének melegét, az áramló szeretetet. A plüss játékokkal eljátszottuk, hogy a szülők este hogyan altatják, ringatják el gyermekeiket, közben altatódalt énekeltünk.





Hogy tovább fokozzuk a család iránti szeretetünket, ragasztással, színezéssel, vágással üdvözlő lapot majd fényképkeretet  készítettünk szeretteinknek.






















Nagy divat lett töklámpással díszíteni az otthonunkat, ezért mi is készítettünk egyet, miközben megbeszéltük, hogy melyik tök kisebb-nagyobb, könnyebb-nehezebb, s hogy 1db tököt milyen sok felé lehet osztani. A kis darabkákat persze megsütöttük és elfogyasztottuk.




















A sütést ezzel nem fejeztük be. Először is a laptopon megnéztük a tavalyi tűzrakásról készült képeinket, felelevenítettük azt amit a tűzről tudunk és beszélgettünk arról is, hogy a tűz segíti is az embert (táplálkozás, melegedés) nem csak kárt okoz. 




Mindezek után nekikészülődtünk a sütéshez és alapos kézmosás, gyúrás, nyújtás után pogácsákat készítettünk. Amikor az első adag megsült, összehasonlítottuk azokkal, amelyek nem kerültek még a sütőbe és levontuk a következtetéseket, ok-okozati összefüggéseket kerestünk. A nagy munka után jóízűen elfogyaztottunk minden pogácsát.
































Később gyertyákat csoportosítottunk forma, nagyság és színek szerint, játékokat kerestünk, amik a gyertyákhoz legjobban hasonlítottak, majd a geometriai alakzatokból rajzokat készítettünk.











 Névnapot  ünnepeltünk.




Pillanatképek


















Verseink:

Drégely László: Almafácska
Almafának
Hét az ága,
Nyolcadik a koronája
Zöld levél közt piros alma,
Teljen vele
Meg a kamra,
Jusson minden
Napra kettő-
Így múljon el
Sok esztendő.



Lukács Angéla: Ősz

Sim-sum, fúj a szél,
Az a kis fa, jaj, de fél!
Minden ága megremeg,
A levele lepereg.
Ej-haj, semmi baj,
Újra zöldül majd a gally.

Sündisznócska (magyar nk.)

Tegnap korán esteledett
Sündisznócska ágyat vetett.
Ágyat vetett az avarba
Kicsinyeit betakarta.
Fújhat a szél szakadatlan
Melegít a puha paplan.
Puha paplan földi fészek
Aludjatok kis tüskések. 



Weöres Sándor: Legyen álmod...


Takaród hadd igazítsam,

Puha párnád kisimítsam,

Legyen álmod kerek erdő,

Madaras rét, bokor-ernyő.
Weöres Sándor: Szunnyadj kisbaba
 Szunnyadj kisbaba
őriz halk szoba,
Zsongó éjszaka,
csillagfény.
Nagy a menny
ablak
süt a hold éjszaka,
Letekint egymaga:
„Aludjál
Kisbaba!”
Hold jár egymaga,
rád hull fátyola,
álmodj, kisbaba,
tündérkém.
 

0 megjegyzés: