2011. november 18., péntek

November - TŰZ modul


A rész-egész viszonyának érzékeltetéséhez ezeket a kártyákat igen gyakran elő szoktuk venni és a szőnyegen játszva szinte az egész csoport, de legalább is sokan odaférünk.
Nagyon egyszerű formák szerepelnek a lapokon és ketté vagy három darabra vágtuk azokat.
A feladat a párok összeillesztése és megnevezése. Nagyon jól fejleszthető a feladatnak megfelelő együttműködés a társakkal a közösen alkotott szabály betartásával. Türelemre, kitartásra nevelés és a beszédértés fejlesztése.










Az íróasztal mélyéről előkerült a Fekete Péter kártyajáték is, amivel most ismerkedtünk először. Nagyon gyorsan elsajátították a szabályokat. Kicsit nehezebb feladat volt a kártyalapok rendezett kézben tartása. A figyelem, koncentrálás, memória fejlesztése mellett a finommotorikus képességek, az ujjak célirányos, összerendezett mozgásának fejlesztése a kártyák illesztésével egyre jobban finomodik.





 
Tovább ismerkedtünk a tűzzel, mint veszélyforrással. Egy töklámpás mécsest adtunk körbe egymásnak, vigyázva a szabályok betartásával. Megfigyeltük a lángocska színét, kezünkkel éreztük a melegét és próbáltuk megszagolni a füstjét. Beszélgettünk arról is melyik érzékszervünkkel mit érzünk a tűzből.








 
Egy régi tálban száraz falevelet, majd különböző anyagokat égettünk. Figyeltük a lángját, füstjét. Megbeszéltük, mi az ami ég és mi az ami nem gyulladt meg könnyen, vagy egyáltalán nem és miért nem.



 


Képzeletben elindultunk az őszi erdőben és énekeltük a: 
„Hosszú az erdő,
 széles az erdő,
 vígan dalol a madár,
 de nagy ez az erdő.”



Majd amikor képzeletben megérkeztünk kicsit kertészkedtünk:
„Én kis kertet kerteltem,
 bazsarózsát ültettem,
 szél, szél fújdogálja,
 eső, eső veregeti, fuss.”
Egy tűzrakó helyen megmelegededtünk:
„ Ácsorogjunk, bácsorogjunk,
  tőfával tüzet rakjunk,
  sej meg is melegedjünk!”



 














 



Névnapost köszöntöttünk.



 
Kiegészítő részprogramunk a „Dohányzás vagy egészség”, amivel minden évben foglalkozunk.
Egy aranyos kis mesén keresztül dolgozzuk fel a témát. Főszereplője egy mókus, akit Csiszta mókusnak hívnak, mert nagyon tiszta, csak nem tudja jól kimondani a szót. Kigyullad az odúja, menekülnie kell, barátokra talál, rablók rabolják el, akik folyamatosan dohányoznak.






 
Vége van a kellemes, meleg őszi napoknak és tornázni  is csak bent tudunk már.




 

0 megjegyzés: