2011. március 7., hétfő

Március, 1. hét

A növények születését figyeltük meg a héten. Először is egy fej formájú táblát készítettünk. A fiúk fiú fejet, a lányok lány fejet választottak, majd berajzolták a hiányzó érzékszerveket, s ki is színezték. A fej másik oldalára mindenki rárajzolta a saját jelét, majd hurkapálcikát ragasztott rá, s el is készült a jelzőtáblánk.


Ezután játszadoztunk egy kicsit a magvakkal (búza-bab). Szétválogattuk őket mint Hamupipőke, csoportosítottuk, megnéztük melyik több-kevesebb, kisebb-nagyobb.


Mindenki elővette a 2 db műanyag poharát, s hozzákezdett az ültetéshez. Az egyik pohárba babot ültettünk a másikba búzát. Megöntöztük, beleszúrtuk a jellel ellátott táblát és az ablak elé helyeztük őket.


Minden nap kijelöltünk egy gyereket, aki öntözte a növényünket, s közben árgus szemekkel figyeltük, mi lesz a maggal, ha földbe tesszük, megöntözzük, meleg, világos helyre állítjuk. Csöves kukoricát is egy pohárba helyezett vizes vattára állítottunk, s lestük, hogy mi történik azzal ami fényt kap és mi lesz azzal ami letakartunk. A következtetéseket minden esetben levontuk és megbeszéltük.


Új dalosjátékot is tanultunk, melyet nagy élvezettel játszottak (főleg a lányok) mert a saját gyűrűmet használtuk fel. (Csön-csön gyűrű ...)



Az éneklés mellett sok mesét hallgattunk és verset is tanultunk:

Osváth Erzsébet: Nyújtózik a tavasz.
Nap lengeti a telet.
Hancúroznak friss szelek.
Nyelvecskéjével a fű
tavaszt kóstol jóízűt,
Bimbót bont a barka már.
A hóvirág? Ő sem vár.
Hosszú volt a tél nagyon.
Jót nyújtózik a napon.
 
Születésnaposunk is volt:
 

0 megjegyzés: