2011. március 29., kedd

Március, 4. hét

A víz és a föld kapcsolatát vizsgáltuk. Először is ismerkedtünk a különböző talajokkal (termőföld, homok, agyag). Sorba megtapintottuk mindegyiket, súlyukat érzékeltük, morzsolgattuk, összenyomtuk. Ezután 1-1 pohár vízbe fűrészport és gyöngyöt kevertünk, s megvizsgáltuk hogyan változott a víz állaga, színe.
A 3 darab pille palack alját kilyukasztottam, ezeket a befőttes üveg tetejére tettük, földet helyeztünk bele, majd a poharak tartalmát ráöntöttük. Megnéztük, hogy mi történt a vízzel, a fűrészporral, a gyönggyel... Ezekkel a kísérletekkel a föld vízáteresztő képességét és a tisztító, szűrő hatását szemléltettük. Matekoztunk is közben, mert mindent megszámoltunk, megnéztünk melyikből van több-kevesebb vagy ugyanannyi. A talajféleségeknél meg-állapítottuk, hogy melyik lazább, érdesebb, simább, tömegeket hasonlítottunk össze. Mivel a homokot alaposan megtapogattuk, megismertük, ezért felhasználtuk a kéz-ügyességünk fejlesztéséhez is.


Ragasztóval egy tetszőleges motívumot festettünk, majd ezt leszórtuk homokkal, így elkészült a homokképünk. Használtuk a fantáziánkat, s ugyanezt megcsináltuk mákkal és őrölt kávéval is.

0 megjegyzés: